Europees project ‘Every Story Matters’

Het Vlaams Fonds voor de Letteren is één van de partners in een gloednieuw Europees project rond inclusie en diversiteit in kinder- en jeugdliteratuur.


Ook in de superdiverse maatschappij van vandaag is de diversiteit aan verhalen, auteurs en lezers in de letterensector nog erg schaars. Om die reden lanceerde het BoekenOverleg eerder dit jaar ‘Elk Verhaal Telt. Charter voor inclusie in de boeken- en letterensector’. Het charter verzamelt een aantal concrete actiepunten en tips om samen actief en duurzaam te bouwen aan een inclusiever letterenveld in Vlaanderen. Sinds de lancering op 1 april hebben 157 organisaties en individuele ondertekenaars het charter ondertekend.

 

Een weinig inclusieve letterensector is helaas geen uniek Vlaams probleem. Ook in andere Europese landen wordt niet iedereen even sterk uitgenodigd om aan literatuur deel te nemen en bestaan er nog veel drempels en scheefgegroeide verhoudingen. Om ook op Europese schaal verandering in te zetten, staat het Vlaams Fonds voor de Letteren samen met vijf andere partnerorganisaties aan de wieg van ‘Every Story Matters – making books more inclusive’. Dit Europese project wil de creatie, beschikbaarheid en promotie van inclusieve boeken in de EU in gang zetten en ondersteunen. Dit keer ligt de focus specifieker op kinder- en jeugdliteratuur.

 

Talentontwikkelingsprogramma

 

Het doel van ‘Every Story Matters’ is om via een talentontwikkelingsprogramma nieuwe, inclusieve verhalen te ontwikkelen. Dat zal gebeuren op basis van de noden en ervaringen van kinderen, via workshops in scholen en bibliotheken van de deelnemende landen. De inclusieve verhalen die op die manier ontstaan zullen gepresenteerd worden op internationale boekenbeurzen, zoals de Frankfurter Buchmesse en de Bologna Childrens’ Book Fair, maar ook op festivals, tijdens lezingen en in scholen, waar ze als nieuwe rolmodellen kunnen dienen voor een jong en divers publiek. Met o.a. een Europese versie van het inclusiecharter en een bezoekersprogramma wil ‘Every Story Matters’ tegelijkertijd ook uitgevers en andere professionelen uit de boekensector ondersteunen om nieuwe auteurs, illustratoren en lezers te bereiken.

 

‘Every Story Matters’ is een samenwerking van Flanders Literature (Vlaams Fonds voor de Letteren, België), ROSE stories (Nederland), JAK Slovenian Book Agency (Slovenië), Acesso Cultura (Portugal), blue dar (Duitsland) en Mediart International (Kroatië). Het project wordt mede gefinancierd door het  programma Creative Europe van de Europese Unie.

 

> Meer lezen over het charter 'Elk Verhaal Telt' ...

> Meer lezen over Creative Europe ...

 

gepubliceerd op: 2019-07-16

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen