Genomineerden Toneelschrijfprijs 2019 bekend

Freek Mariën, Nico Boon, Hannah van Wieringen en Nima Mohaghegh & Saman Amini zijn dit jaar genomineerd voor de Toneelschrijfprijs. Die onderscheiding bekroont de beste Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen. De prijs wordt dit jaar voor de 32ste keer uitgereikt. De jury koos de 4 genomineerde teksten uit 64 inzendingen

 


De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2019 bestaat uit Rob Vriens, Neske Beks en Dennis Meyer (voorzitter). De genomineerde teksten voor de Toneelschrijfprijs 2019 zijn: 

 

  • The Wetsuitman van Freek Mariën;
  • Komt op/Gaat af van Nico Boon; 
  • A Seat at the Table van Nima Mohaghegh & Saman Amini;
  • Als vrouwen vrienden zijn van Hannah van Wieringen.


De prijs


De Toneelschrijfprijs – ter waarde van € 10.000 – bekroont een Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en wil bijdragen aan een levendige Nederlandstalige toneelschrijfkunst. De Toneelschrijfprijs is een initiatief van de Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Sabam for Culture en het Lira Fonds.

 

De uitreiking


De Toneelschrijfprijs wordt uitgereikt in Theater Bellevue in Amsterdam op zondag 15 september van 12.00 tot 14.00 uur. Tijdens een feestelijke lunch zal DeClaus Theatertekstkritiek reflecteren op het afgelopen theaterseizoen. De genomineerde teksten worden voorgesteld en daarna wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

Duitse vertaling


In het kader van een promotietraject voor Vlaamse en Nederlandse theaterteksten – een initiatief van Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Flanders Literature –  wordt een van de genomineerde teksten door een extern jurylid, Katja Herlemann (Schauspiel Frankfurt), geselecteerd om vertaald te worden in het Duits. Welke tekst dat is, wordt eveneens bekendgemaakt op 15 september.

gepubliceerd op: 2019-06-11

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen