Nederlandstalige theaterteksten in de kijker op DramatikerInnenfestival in Graz

Op het jaarlijkse DramatikerInnenfestival in Graz (Oostenrijk) gaat dit jaar veel aandacht naar theaterteksten uit de Lage Landen. Enerzijds worden er geënsceneerde tekstlezingen van zes oorspronkelijk Nederlandstalige theaterteksten georganiseerd. Die lezingen zijn bedoeld voor Duitstalige theaterprofessionals (regisseurs, dramaturgen, pers, uitgevers enz.) en geven de auteurs de kans om hun werk toe te lichten en nieuwe internationale contacten te leggen. Daarnaast zijn er twee voorstellingen uit de Lage Landen opgenomen in de programmatie van het festival voor het grote publiek.


Het DramatikerInnenfestival is een samenwerking tussen uniT en Schauspielhaus Graz en vindt van 12 tot 16 juni plaats in Graz. Het project rond de geënsceneerde tekstlezingen komt er in samenwerking met Flanders Literature, Flanders Arts Institute en Dutch Performing Arts. In 2018 reisden de organiserende partners voor het eerst samen met enkele Vlaamse en Nederlandse theatermakers en dramaturgen af naar het festival om mogelijke samenwerkingen te onderzoeken. Uit een longlist van teksten uit Vlaanderen en Nederland kozen de Oostenrijkse festivalorganisatoren vijf teksten om voor te stellen op de volgende editie. Via een extern jurylid werd bovendien een van de genomineerden van de Toneelschrijfprijs 2018 rechtstreeks geselecteerd voor een lezing op het DramatikerInnenfestival. Op zaterdag 15 en zondag 16 juni worden de volgende teksten voorgesteld:

 

  • ‘Bij het kanaal naar links’ – Alex van Warmerdam;
  • ‘MEN. de mening herzien’ – BOG.;
  • ‘Aperçu de l´inconnu’ – Michael Bijnens ;
  • ‘Wij / Zij’ – Carly Wijs;
  • ‘True colors’ – Maaike Bergstra;
  • ‘The Nation’ – Eric De Vroedt (winnaar van de Toneelschrijfprijs 2018 en rechtstreeks geselecteerd).

 

Naast deze focus op de Lage Landen voor een professioneel publiek koos het DramatikerInnenfestival er ook voor om twee oorspronkelijk Nederlandstalige voorstellingen op te nemen in hun programmatie voor het grote publiek: ‘Gesprek met de regen’ van Stijn Devillé (het nieuwstedelijk) en ‘The automated sniper’ van Julian Hetzel (Frascati Theater Amsterdam). Eerder dit jaar organiseerde uniT bovendien een workshop onder leiding van stervertaler Peter Waterhouse om theaterauteurs uit de betrokken landen met elkaars werk en culturele context te laten kennismaken. Naast enkele Oostenrijkse auteurs, namen ook Benjamin Van Tourhout (VL), Annet Bremen (NL), Iona Daniel (NL) en Timen Jan Veenstra (NL) hieraan deel.

 

In het kader van dit promotietraject werkten Flanders Arts Institute, Flanders Literature en Dutch Performing Arts aan een online dossier over theatertekst. Op ‘Theatre Texts from the Lowlands’ vind je een overzichtstekst van Peter Anthonissen over Vlaamse theaterteksten vandaag en een ‘Who’s Who’, die bestaat uit inhoudelijke profielen van hedendaagse theaterauteurs, aangevuld met enkele vertaalde fragmenten uit hun werk. In de toekomst staat er een promotietraject in Frankrijk op stapel, in samenwerking met de Franse projectpartner Maison Antoine Vitez.

 

> Ontdek het volledige programma van het DramatikerInnenfestival ...

gepubliceerd op: 2019-05-20

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen