Kathleen Vereecken en Charlotte Peys winnen Woutertje Pieterse Prijs

Auteur Kathleen Vereecken en illustrator Charlotte Peys zijn de winnaars van de belangrijke Woutertje Pieterse Prijs voor jeugd- en kinderboeken. Zij ontvangen de prijs voor hun boek “Alles komt goed, altijd”, uitgegeven door Lannoo. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. 


"Alles komt goed, altijd" speelt tijdens de eerste Wereldoorlog. Het hoofdpersonage Alice leert leven tussen vallende bommen, soldaten en vluchtelingen. Uiteindelijk slaat ze zelf op de vlucht. De titel is een uitspraak van haar moeder, een leugen om bestwil. Volgens de jury is dit "een aangrijpend boek dat met 'n onsentimentele kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog kijkt, en waar de liefde voor het leven toch triomfeert". De kwetsbare aquarellen van Charlotte Peys symboliseren en illustreren een wereld waaruit eerst alle kleur verdwijnt, en dan weer verschijnt. 

 

De jury koos dit jaar voor sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden. Want ook al is die wereld roestig geworden, ‘er zit nog steeds kleur op’.

 

Ook Bart Moeyaert met "Tegenwoordig heet iedereen sorry" en Geert Vervaeke met "Tierenduin" waren genomineerd, naast 3 Nederlanders. De uitreiking vond plaats in De Brakke Grond in Amsterdam. De jury bestond in 2019 uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch.

 

> Meer over de Woutertje Pieterse Prijs…

> Meer over Kathleen Vereecken…

> Meer over Charlotte Peys…

 

gepubliceerd op: 2019-04-12

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen