Bart Moeyaert wint 'Nobelprijs voor jeugdliteratuur'

Bart Moeyaert kreeg dinsdagmiddag op de Bologna Children’s Book Fair de Astrid Lindgren Memorial Award 2019. Daarmee verzilvert hij zijn zestiende nominatie voor de ‘Nobelprijs voor Jeugdliteratuur’. Behalve de enorme eer hangt er een prijskaartje van bijna 480.000 euro aan vast.


De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. De award werd opgericht in 2002 ter ere van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, die dat jaar overleed. Eerder wonnen onder meer Kitty Crowther, Shaun Tan, Wolf Erlbruch en Philip Pullman de ALMA.De jury koos Moeyaert dit jaar uit een lange lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Organisaties die kinder- en jeugdliteratuur promoten kunnen één of meerdere auteurs, illustratoren, verhalenvertellers of leesbevorderaars nomineren. In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) elk jaar voor de nominaties. In 2019 was Bart Moeyaert voor de zestiende keer een van de naar voren geschoven kandidaten. Dat hij de prijs nu ook effectief mag ontvangen, is een enorme opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur.


Bart Moeyaert was amper negentien toen zijn debuut uitkwam in 1983. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Moeyaert kreeg al zowat elke Nederlandstalige en internationale prijs voor jeugdliteratuur. Aan dat lijstje mag hij nu ook de ‘Nobelprijs’ toevoegen.


> Meer over Bart Moeyaert ...

> Meer over de ALMA ...

gepubliceerd op: 2019-04-02

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen