Nederlandstalige literatuur blijft Duitsland inpalmen

In 2017 verschenen of verschijnen meer dan 140 Nederlandstalige literaire titels in Duitse vertaling, zowel van gevestigde waarden als van veelbelovende nieuwe stemmen. Het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds organiseren dit najaar en in 2018 bovendien een reeks optredens van Nederlandse en Vlaamse auteurs, onder meer in Berlijn, Potsdam, Leipzig, München en Hamburg.


In 2016 waren Vlaanderen en Nederland samen gastland op de Frankfurter Buchmesse. Dat leidde tot een storm van belangstelling voor Nederlandstalige literatuur in alle genres, met talrijke events, veel media-aandacht, en meer dan driehonderd nieuwe Duitse literaire vertalingen. Het Vlaams-Nederlandse gastlandschap was een succes, en dat krijgt dit jaar en in 2018 een vervolg.

 

De aftrap wordt gegeven op het Internationales Literaturfestival Berlin, dat nog tot 16 september loopt. Onder meer Lize Spit, Geert Mak, Anna Woltz, Auke Hulst en Jean-Paul Schutten staan op het programma. In november treedt een tiental auteurs op tijdens het festival Stadt Land Buch in Berlijn, Potsdam en omstreken. Tijdens deze ‘regionale boekenweek’ zijn er optredens van onder meer Stefan Hertmans, Margriet de Moor, Jan Brokken, Niña Weijers, Michael Bijnens, Fikry El Azzouzi, Griet Op de Beeck, Gerbrand Bakker en Barbara Stok.

 

Voor 2018 zijn er programma’s voorzien in Leipzig (onder meer op de Leipziger Buchmesse in maart), München (White Raven festival in mei) en Hamburg (Harbourfront Festival in september/oktober).

 

En uiteraard zijn het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds ook gezamenlijk aanwezig (stand 5.0 C 86) op de komende Frankfurter Buchmesse die van 11 tot en met 15 oktober 2017 plaatsvindt.

 

> Lees meer over Vlaanderen en Nederland 2017-2018 (in het Duits) ...

gepubliceerd op: 2017-09-08

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen