Opstart schrijversresidentie Fikry El Azzouzi in de Spectrumschool

Op 20 maart startte Fikry El Azzouzi als resident in de Spectrumschool. Dit schooljaar zal hij vooral tijd doorbrengen met leerlingen uit de Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) op de campus in Borgerhout. Eerder startte ook Laïla Koubaa in de Sassepoort.


(c) Michiel Devijver


Beide trajecten met auteurs -  waarvan één in een basisschool en één in een middelbare school – kaderen binnen een samenwerking van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest en CANON Cultuurcel waarbij de mogelijkheden van schrijversresidenties onderzocht worden. De eerste ervaringen zijn bijzonder positief: zowel de auteurs als de scholen zijn enthousiast. Beide partijen krijgen uitgebreid de kans om de interactie aan te gaan op verschillende niveaus: niet enkel de leerlingen en leerkrachten worden aangesproken, maar ook de bredere schoolomgeving.

 

De veelzijdige schrijver Fikry El Azzouzi, die onlangs nog lovende kritieken kreeg in de pers voor zijn theaterwerk ‘Malcolm X’ en vorig jaar zijn derde roman ‘Alleen zij’ uitbracht, gaat de uitdaging aan om een duurzaam interactief traject op te zetten binnen de Spectrumschool. Dit schooljaar zal hij vooral tijd doorbrengen met leerlingen uit de Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) op de campus in Borgerhout. Na de zomer gaat hij ook aan de slag met de verhalen van de leerlingen op de campus in Deurne.

In de Sassepoort in Gent is auteur Laïla Koubaa ondertussen al lang geen onbekende meer. Door haar actieve aanwezigheid biedt zij een blik achter de schermen van het creatieve proces en dat spreekt tot de verbeelding. Zij nam in december haar intrek als resident en komt tweemaal per week langs om samen met de kinderen aan de slag te gaan. Doorheen de school kan je ondertussen overal stiekeme stukjes van Laïla’s werk ontdekken: de cover van haar boek in de refter, blauwe vogeltjes in de klassen, een sleutelhanger met een illustratie van haar boek bengelend aan een boekentas…

 

(c) Michiel Devijver

 

In de klassen leest Laïla interactief voor uit haar boeken. Tegelijkertijd legt ze de kinderen uit hoe het creatieve proces ineen zit en waarom ze boeken is beginnen schrijven. De voorbije weken las ze voor uit ‘Hoger dan de bergen, dieper dan de zee’, een autobiografisch boek over de ervaringen van haar vader die als migrant uit Tunesië naar België verhuisde. De inhoud lokte veel respons uit want enkele kinderen konden maar niet geloven dat dit allemaal “echt gebeurd is” of herkenden zich juist in het verhaal. Vervolgens werden de kinderen uitgenodigd om het verhaal aan te vullen door zelf een kort fragment te verzinnen.


Om de boeken nog meer tot leven te laten komen, nodigt Laïla ook illustratoren uit waarmee ze samenwerkt. Op woensdag 8 maart was het de beurt aan Laura Janssens, de illustrator van ‘Hoger dan de bergen, dieper dan de zee’. In de gang van de school kreeg ze een hele muur ter beschikking om een schilderij op te maken. Ondertussen leefden de kinderen zich uit op papier. Laura legt uit wat het betekent om een illustrator te zijn en hoe ze te werk gaat. Ze geeft ook handige tips om een tekening nog beter te maken. In het begin zijn de kinderen ervan overtuigd dat ze “niet kunnen tekenen”, maar al snel wordt Laura overspoeld met vragen en solliciteren ze om bij haar op leerschool te mogen komen.


(c) Michiel Devijver


De komende weken heeft Laïla nog een heleboel activiteiten gepland. Fijn is dat ze ook zelfgeschreven tekstjes van de kinderen ontvangt die weer voor nieuwe inspiratie zorgen. En zo is de cirkel rond.

 

> Lees ook: Opstart schrijversresidentie Laïla Koubaa in de Sassepoort…

> www.spectrumschool.be...

 


gepubliceerd op: 2017-03-29

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen