Vuil vel. Sprookjes en taboe

Roodkapje, Assepoester en de Schone Slaapster: we denken de verhalen te kennen, maar ze kwamen gesuikerd tot bij ons. In hun ongecensureerde vorm zijn de sprookjes allesbehalve romantisch: ze bulken van gruwel, geweld en erotiek. Vuil vel knapt nog smeriger karweien op dan Assepoester, een jonge koning bevrucht een slapende schoonheid en een boze moeder kookt soep van haar eigen kind. De sprookjes prikkelen en confronteren ons met schuld, schaamte en taboe.

 

Antropologe en jeugdauteur Marita de Sterck ging op zoek naar de oudere, rauwere versies van sprookjes in handschriften, archieven en collecties en bundelde die in Vuil vel. Veertig Vlaamse Volkssprookjes. In de tentoonstelling zijn oude, zeldzame sprookjesboeken te zien en hedendaagse bewerkingen. Jonas Thys verbeeldt de sleutelscènes in krachtige prenten. Samen tonen tekst en beeld verontrustende, tegelijk vertrouwde angsten en fantasieën.

 

Het filmpje waarin actrice Reinhilde Decleir verhalen voorleest uit Vuil vel houdt jong en oud aan hun stoel gekluisterd. Luisteraars maken kennis met de moeder die haar drie kinderen vermoordt en de koningsdochter die enkel wilde trouwen met een man die haar kon vastpraten.

 

Tentoonstelling in samenwerking met Museum Dr. Guislain.


Datum

van 03-09-2017 tot 21-01-2018

Locatie

Villa Verbeelding (vroeger: literair museum)
Bampslaan 35
3500 Hasselt
info@villaverbeelding.be
www.villaverbeelding.be

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen